Tijd voor de winterbanden..

14/10/2019

De winter staat weer voor de deur, de temperaturen zakken en dus is het weer tijd om uw zomerbanden te wisselen naar de winterbanden.

Er zijn een aantal belangrijke verschillen te noemen tussen zomer- en winterbanden. Hieronder zetten we ze even op een rijtje:

1. Het profiel
Een duidelijk verschil tussen zomer- en winterbanden is het profiel. Met name de inkepingen in de profielblokken van de winterband: de lamellen. Deze lamellen zorgen voor meer grip op het wegdek bij het remmen en optrekken. Tijdens het rijden vervormt het profiel en werken de lamellen als een soort “grijpers” op het wegdek. De meeste lamellen zijn dwars op de winterband geplaatst om extra grip te creëren bij het optrekken en remmen. Voor de stabiliteit in bochten zijn de lamellen ook verticaal geplaatst.

2. De remweg
De remweg van je auto is afhankelijk van verschillende factoren. De weersomstandigheden, beginsnelheid, het wegdek én het type band spelen een belangrijke rol.
Wanneer de buitentemperatuur onder de 7 graden zakt, is de remafstand met winterbanden korter. Bij een snelheid van 100 km/u sta je 4 meter eerder stil.
Met winterbanden is bij sneeuw de remweg meer dan de helft korter bij een snelheid van 50 km/u. Je staat binnen 28 meter eerder stil.

3. De rubbersamenstelling
De rubbersamenstelling van zomer- en winterbanden verschilt. Het gedeelte van de band dat in aanraking komt met het wegdek (loopvlak) van een winterband heeft in vergelijking met zomerbanden verbindingen die zacht blijven bij koude temperaturen. Hierdoor kunnen de profielblokken makkelijker vervormen, waardoor ze meer grip hebben.

4. Oneffenheden in het wegdek
Ieder wegdek bestaat uit kleine oneffenheden en de herfst en winter zorgen voor nog meer oneffenheden door takjes en bladeren, regen en sneeuw. Doordat de winterband een zachtere rubbersoort heeft, vervormt het rubber makkelijk wanneer hij over oneffenheden in het wegdek rijdt. Hierdoor worden de oneffenheden makkelijker opgevangen. De band heeft dus meer grip op het wegdek!

5. Trekkracht
De trekkracht van een winterband bij winterse omstandigheden is aanzienlijk beter dan die van een zomerband.

6. Geluidsproductie
Het rollen van de banden over een wegdek geeft geluid. Een winterband zal bij warmere temperaturen meer geluid maken. Door de juiste banden te kiezen kun je het zogeheten “afrolgeluid” reduceren.

Maak snel een afspraak in onze werkplaats, wij wisselen uw banden graag. Tevens kunnen wij uw bandenset ook voordelig en veilig bewaren in onze opslag.

Voor €15,- per seizoen liggen uw banden droog, verwarmd en verzekerd in onze opslag, zo houdt u wat meer ruimte over in uw schuur of garage.

Terug naar overzicht