loder_img

Een moment geduld, uw verzoek wordt verwerkt.

Alles over het balanceren van uw banden

Merkt u dat uw auto trilt bij een bepaalde snelheid? Dan is het verstandig om de wielen te laten controleren. Autobedrijf Janssen in Rijsbergen is gespecialiseerd in het balanceren van uw wielen. Onze monteurs zijn opgeleid om zowel de onbalans als krachtvariatie in uw wiel op te sporen en te verhelpen. Lees hier meer over wielbalancering.

Content Image 154

Wat veroorzaakt buitensporige wieltrilling?

Een gemiddeld formaat band draait met 100 km/per uur zo'n 850 keer per minuut rond. Bij deze snelheid zorgt een kleine onbalans of krachtvariatie in het wiel of de band er al voor dat het wiel 14 keer per seconde op het wegdek wordt geslagen in plaats van dat hij netjes afrolt. Deze 14 slagen per seconde zorgen ervoor dat u een trilling ervaart tijdens het rijden.
 

Wat is onbalans?

Om de onbalans in het wiel op te kunnen lossen is het nodig dat de wielen gebalanceerd worden. Dit doen onze ervaren monteurs met de meest geavanceerde Hunter balanceermachine. De onbalans in de wielen meten we wanneer we het wiel laten draaien. De traditionele methode statisch balanceren maakt gebruik van één gewicht per wiel en heeft alleen betrekking op het in balans brengen van de "op en neergaande" beweging, omhoog en omlaag. Bij de huidige moderne en gevoelige voertuigen is deze wijze van balanceren niet meer voldoende. Daarom maken we gebruik van de dynamische balanceer methode. Hierbij maken we gebruik van twee gewichten per wiel waardoor we zowel de "op en neergaande" beweging kunnen meten als de "zijwaartse" beweging, denk hierbij aan de schommeling van links naar rechts. Hierbij kunnen we ook de lichtste onbalans al uit het wiel halen. 

Wat is krachtvariatie?

Het veroorzaaken van trillingen door krachtvariatie kan meerdere aanleidingen hebben. Zo kan dit komen doordat het wiel niet meer perfect rond is, doordat het loopvlak in de band ongelijk is of door verschil in stijfheid in de wijwand van de band. Onbalans en krachtvariatie kunnen elkaar beïnvloeden en daarom is het bij trillingen belangrijk dat beide gemeten worden. De krachtvariatie wordt gemeten door het plaatsen van een aandrukrol op het loopvlak van de band en dan de band te laten draaien. Hierdoor simuleren we eigenlijk een wiel/wegcontacttest, vergelijkbaar met hoe de auto normaal op de weg ligt. Hierbij maken we gebruik van de RoadForce techniek van onze Hunter balanceermachine.
 

Waar kunnen wieltrillingen toe leiden?

Moderne auto's en bestelauto's zijn zo ontworpen dat ze comfortabel en veilig rijden. Buitensporige trillingen in het wiel kunnen leiden tot:
- Ergernis bij de bestuurder
- Buitensporige bandenslijtage
- Schade aan de wielophanging en stuurinrichting
- Onveilige besturen en controle over het voertuig

Daarom is het belangrijk om uw wielen regelmatig te laten controleren op trillingen. Vaak gaat de toename van wieltrillingen zo geleidelijk dat u het zelf niet direct waarneemt. Daarom geldt de algemene regel: laat uw banden elke 15.000 kilometer of ten minste eenmaal per jaar controleren. 


Onze werkplaats is uitgerust met de nieuwste Hunter RoadForce Elite diagnose/balanceermachine en onze ervaren monteurs zorgen er graag voor dat u comfortabel en trillingsvrij op weg kunt.
Bent u nieuwsgierig of wilt u graag meer informatie? Neem contact op of kom langs, we vertellen u graag meer.

Morgen Internet - Zorgeloos website